Testvértelepülésünk

Testvértelepülésünk Felsőboldogfalva (Románia)

Felsőboldogfalva (Románia) és Szalkszentmárton községek Képviselő-testületei 1998. szeptember 24-én megállapodásban rögzítették az 1941-ben a két település között létrejött kapcsolat felelevenítését.

Ismertető Felsőboldogfalváról

Felsőboldogfalva központjából ágazik ki a Homoród-mentére vezető út. A szomszédos város Székelyudvarhely 4 km, a megyeszékhelytől való távolsága 58 km (Hargita megye, Csíkszereda). A község területe gyorsvizű patakokkal szabdalt szelíd formájú dombvidék (7600 km2), 11 magyar települést tömörít: Ócfalva, Bikafalva, Hodgya, Farcád, Sükő, Székelylengyelfalva, Árvátfalva, Patakfalva, Telekfalva, Sándortelke és Felsőboldogfalva.
A község névadó települése a legnépesebb (*610 lakos), összlakosságát (*3003 fő) hét aprófalu (lakósságuk 200 léleknél kevesebb) valamint 4 közepes település (falvanként 1500 főnél kevesebb) adja.
Éghajlata mérsékelt szárazföldi, melyet némileg befolyásol a Hargita tömbjének közelsége. Az évi középhőmérséklet 7-8 C° körül alakul, az éves csapadékmennyiség 550-560 mm közt váltakozik. A folyóvölgyekben elhelyezkedő településeket általános erősebb széljárás nem érinti.
A források folyóvizek nagy száma mellett kisebb-nagyobb tavak, lápok jelzik a gazdag és egyelőre igen kevéssé hasznosított vízkészletet. Mesterséges tavak Ócfalva határában vannak.
Növényvilágában két természetes növénytársulás dominál, a sztyeppeszerű fűnövényzet és a lombhullató erdők. Fenyőerdő kevesebb található. A nem művelt területek többsége parlagon hagyott legelő.

Látnivalók:

 • Felsőboldogfalva középkori eredetű, kőfallal övezett református temploma: a 12-13. századi szentély, a 15. századi freskók, valamint a kazettás mennyezet, mely 1670-ben készült.
 • Bikafalva 1684-ben épült református temploma műemléknek számít.
 • Az 1802-ben épült lengyelfalvi római katolikus templom, mely a régi templom késő gótikus építészeti emlékeit őrzi, „Orbán-kúria” (1912-ben épült iskolaépület). Orbán-kert – Orbán Balázs családjának temetkezési helye, Orbán Balázs mellszobra.
 • Farcád református temploma késő gótikus műemlék, benne festett kazettás mennyezet, falképek találhatók.
 • A 17. századi árvátfalvi református templom 1849-ben festett ajtaja ma a templom karzatán tekinthető meg.
 • A patakfalvi református műemléktemplom gótikus kapukerete, belső csúcsíves ajtónyílása.
 • Az 1804 és 1816 között épült telekfalvi református templom buzogányos tornya és a padok népi motívumai.
 • A hodgyai református templom, a Kultúrotthon emeletén található Néprajzi Gyűjtemény, valamint Józsa Béla költő és kommunista hős mellszobra a kultúrház előtti parkban.
 • Ócfalva 1844-ben épült református temploma, a Füzes területén található halastavak.

Kirándulási lehetőségek:

 • Sükő, Sükői-Rez (gerinctúra)
 • A telekfalvi barlangokhoz
 • A Bágyi várhoz
 • Lókodba
 • Szejkefürdőre és az Ugron-kápolnához

Érdekességek:

Patakfalva határában található árvalányhaj (védett növény).
Másik két patakja a Somos-patak (a Garán-patak bal oldali mellékága) és a Tó-patak (a bikafalvi határ közelében). A Garán-patak jobb partján egykor kastély állt. Budvár utolsó birtokosának Jánosi Jánosnak a kastélya. A falu első telepesei , a Budvár mellett fekvő Cibrefalva lakói lehettek (pince és házhelyeik ma is láthatók a Borzakő alatt), akik – a helybeliek szerint – egy tűzvész miatt költöztek ide. Sokan úgy tartják, hogy a falu templomdombon fekvő Mária-falvából alakult ki, amely az Asszonyfalva nevet is viseli.

Felsőboldogfalva

A két polgármester