Széchenyi 2020, Befektetés a jövőbe

TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00077

SZALKSZENTMÁRTON ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ ÓVODÁK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

Projektazonosító: TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00077

Támogatás aránya: 100%

A projekt célja: Szalkszentmárton község a központi (Posta u.4.) és telepi (Mező u. 17/A.) önkormányzati tulajdonú óvodák energetikai korszerűsítését kívánja végrehajtani, megújuló források használatával, a gáz és áram energiahordozók költségeinek műszakilag/gazdaságilag indokolt, megfelelő mértékű csökkentésével. Mindkét óvoda kb. 60 éves, földszintes, magastetős épület hagyományos falazattal.

A projekt tartalma: az építészeti felújítása külső hőszigeteléssel és külső nyílászárók cseréjével valósul meg, a gépészeti korszerűsítés kazánok cseréjét és napkollektorok, illetve napelemek telepítését foglalja magában. A korábban kicserélt külső nyílászárók sem felelnek meg az újabb elvárásoknak. A fajlagos hőveszteség tényező és összenergetikai mutató is túllépi a költségoptimum szerinti határértékeket. Az épület jelenlegi besorolása „II” – rossz. Mező utcai épület: az épület külső határoló szerkezetei nem teljesítik a TNM rendelet 5. mell. szerinti U érték követelményszintet. A fajlagos hőveszteség tényező és összenergetikai mutató is túllépi a költségoptimum szerinti határértékeket. Az épület jelenlegi besorolása „HH” – gyenge. A lehetséges korszerűsítések elemzése közben 3 opció került kiválasztásra. Építészeti megoldásokat tekintve egységesen a külső hőszigetelés és nyílászárók cseréje mindegyikben szerepel műszaki gazdaságossági szempontok figyelembevételével. A végleges megoldás kondenzációs gázkazán mindkét épületben, időjárást követő szabályozással fűtés és HMV biztosítására, illetve napkollektorok fűtés kiegészítésre és HMV termelésre és napelemek használata villamos energia termelésére. A kiválasztott, a Felhívás szerinti intézkedések megnevezése, indoklása: A külsőhatároló szerkezetek (külső falak, padlásfödémek, ferde tetők) utólagos szigetelése, külső nyílászárók cseréje, meglévő fosszilis alapú hőtermelő cseréje korszerűbb fosszilis alapú hőtermelőre és intelligens szabályozási rendszer kiépítése, illetve fotovillamos és napkollektoros rendszer kialakítása saját igények kielégítésére. Indoklás: az épületek külső szerkezeteinek szigetelése a hosszú élettartam alatt nem történt meg, azok energetikailag nem megfelelőek.

 A külső falak szigetelése 15 cm EPS anyaggal történik, a padlásfödémekre és a ferde tetőszakaszra 25 cm üveggyapot szigetelés kerül. Az ablakok hőszigetelt nemesgáz töltésű, low-E bevonatos ablakok, a bejárati ajtók hőszigetelt ajtók, tömör és üvegezett kivitelben. A meglévő kazánok helyén kerülnek telepítésre az új kondenzációs kazánok. Mindkét épületben 1-1 db 20 kW teljesítményű kondenzációs falikazán lesz felszerelve, 2 db hőcserélő beépítésével, időjárást követőszabályozó automatika beépítésével. Az épületek DK/DNY-i tetőfelületein kerülnek elhelyezésre a fotovoltaikus panelek és a vákuumcsöves napkollektorok. Fő berendezések és jellemzőik 2 db 20 kW teljesítményű kondenzációs falikazán felszerelése indirekt tárolóval, égéstermék/égéslevegő rendszer kiépítésével, vezetékek cseréjével, időjárást érzékelő szabályozó automatikával. 2,31 kW összteljesítményű napelem DK/DNY-i tetőfelületen a tető hajlásszögét követve. 16 m2 abszorber összfelületű vákuumcsöves napkollektor DK/DNY-i tetőfelületen a tető hajlásszögét követve, a kazán puffertárolójával összekötve.

Link:
https://www.bacskiskun.hu/onkormanyzat/top-megyei-projektek/szalkszentmarton-onkormanyzati-ovodak-energetikai-korszerusitese

Szalkszentmárton önkormányzati óvodák energetikai korszerűsítése - Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat weblapja (bacskiskun.hu)