Széchenyi 2020, Befektetés a jövőbe

TOP-4.1.1-15-BK1-2016-00018

SZALKSZENTMÁRTON KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA FŐ UTCAI HÁZIORVOSI RENDELŐ FELÚJÍTÁSA SZALKSZENTMÁRTONON

Projektazonosító: TOP-4.1.1-15-BK1-2016-00018

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítás vége: 2018.12.31.

A projekt célja: Szalkszentmártoni egészségügyi alapellátó-rendszer fejlesztése az intézmények szolgáltatásainak és felszereltségének korszerűsítése. Célcsoportok: várandósok, nők, gyerekek és fiatalkorúak, fogyatékkal élők és idősek. Az egészségügyi alapellátás fejlesztése azért fontos, mert ez a szint képes leginkább elvégezni az alapvető szűrővizsgálatokat és egészségügyi állapotfelméréseket, ezért kiemelt szerepe van a megelőzésben.

A projekt tartalma: A fejlesztés érinti a teljes rendelőintézetet, eszközbeszerzést valamint a szolgálati lakás felújítását is. Az épület új, a korszerű hőtechnikai követelményeknek megfelelő nyílászárókat, a homlokzaton hőszigetelő rendszert, a padlás födémen pedig utólag elhelyezett hő-szigetelést kap. A tetőszerkezeten a héjazat cserélve lesz, és párazáró fólia kerül az új cserép alá. Az épület belső részén az átalakításokhoz kapcsolódó szakipari és építőmesteri felújítások lesznek elvégezve. A tervezett felújítás célja még a teljes épületgépészeti és elektromos rendszer felújítása. Ennek kiegészítéseként az épület új, a korszerű hőtechnikai követelményeknek megfelelő nyílás-zárókat, a homlokzaton hőszigetelő rendszert, a padlás födémen pedig utólag elhelyezett hőszigetelést kap. A tetőszerkezeten a héjazat cserélve lesz, és párazáró fólia kerül az új cserép alá, a nedvesség beszivárgásának megakadályozása miatt. Az orvosi ellátás színvonalának minőségi emelését szolgálja a gyógyászati eszközök tervezett beszerzése is.

A háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőnek, iskola-egészségügyi ellátásnak, fogorvosi rendelőnek, helyt adó helyiségek és épület is fel lesz újítva. A projekt keretében építészeti munkák során megtörténik 350 m2 meglévő tetőfedés és lécezés bontása; meglévő tetőfelület síkjának javítása, felület átvizsgálása; tetőfólia elhelyezése; cseréplécezés készítése tetőfelületre vetítve, a szükséges ellenlécezéssel. Új tetőfedés készítése a szükséges kiegészítő szerelvényekkel (hófogó, szellőző cserép, stb.) a szükséges deszkázási munkálatokkal kiegészítve. Nyílászáró csere is történik: 2 db kétszárnyú – ill. 2 db egyszárnyú bejárati ajtó lesz elhelyezve illetve 19 db homlokzati nyílászáró csere valósul meg Uw<1,15 W/m2K értékkel. Meglévő rossz állapotú vakolat lekerül és 17cm vastag homlokzat hőszigetelés homlokzati színezés történik, és padlásfödém hőszigetelés 20cm vastag gyapottal; valamint 14 cm lábazatszigetelés lesz megvalósítva. Az elektromos rendszer teljes egészében újra lesz tervezve; új védőcsövezéssel új elektromos szerelvények valamint mennyezeti és fali lámpák lesznek elhelyezve. A fűtés és HMV korszerűsítés kondenzációs kombi gázkazánnal és fűtésszabályozás termo szelepekkel valamint új lapradiátorokkal az épület "CC-korszerű" energetikai besorolást kap.

Orvosi rendelők Tervezett munkálatok:

Tetőszerkezethez kapcsolódó építési-felújítási munkák. Meglévő homlokzati nyílászárók bontási munkái, új homlokzati nyílászárók elhelyezése, homlokzathoz kapcsolódó hőszigetelési munkák, meglévő elektromos rendszer felülvizsgálata, szükség szerint új rendszer kialakítása.Eszközbeszerzés: A rendelőintézetbe be lesznek szerezve a jelenleg hiányként jelentkező eszközök.

Eszköz megnevezése: - Készenléti táska 1 Szájüreg, fogazat vizsgálatát szolgáló eszközök - Fogászati egység 1 Szájüreg, fogazat vizsgálatát szolgáló eszközök - Autokláv fogászathoz 1 Szájüreg, fogazat vizsgálatát szolgáló eszköz - Kéziműszerek fogászathoz 1 Szájüreg, fogazat vizsgálatát szolgáló eszközök - Kézidarabok (forgóműszer) 1 Szájüreg, fogazat vizsgálatát szolgáló eszközök - Fogászati röntgenkészülék 1 Szájüreg, fogazat vizsgálatát szolgáló eszközök - Apró műszer (apex locator, gyökértágító) 1 EKG blutooth, 1 Defibrillator, 1 Testsúly, magasság, testtömeg, haskörtérfogat, érzékszervek - hangvilla, auditométer stb., doppler - Személyi mérleg állványos, magasság mérő rúddal 1 ,Vérnyomásmérő - Fonendoszkóp 2– Otoskop 1

Önkormányzati tulajdonú szolgálati lakóingatlan fejlesztése: Tervezett munkálatok: Tetőszerkezethez kapcsolódó építési-felújítási munkák: Meglévő homlokzati nyílászárók bontási munkái, új homlokzati nyílászárók elhelyezése, homlokzathoz kapcsolódó hőszigetelési munkák, meglévő elektromos rendszer felülvizsgálata. Meglévő gépészeti rendszer felülvizsgálata.

Energiahatékonysági intézkedések: A felújítást követően a 17cm vtg homlokzat hosszig, homlokzati nyílászárózáró csere Uw<1,15 W/m2K értékkel és padlásfödém hőszigetelés 20cm vtg gyapottal, valamint fűtés és HMV korszerűsítés kondenzációs kombi gázkazánnal és fűtésszabályozás termo szelepekkel az épület "CC-korszerű" energetikai besorolást kapna. 

A projekt várható eredményei: Miután elkészültek a felújítási munkák, az Önkormányzat jóval gazdaságosabban, kisebb rezsiköltséggel tudja üzemeltetni az épületet, mely megújulva, kulturáltabb körülmények között tudja fogadni a lakosságot.