Óvoda energetikai projekt kivitelezése

2021.06.10. 10:03

Évek óta ülnek a papírokon. Biztosan megvárják, hogy összedőljön az épület, így legalább nem kell felújítani………..

Félévenként jön valaki, körbefotózza az óvodát, aztán megint semmi…..

Négy év alatt annyit sikerült elérniük, hogy kirakták azt az uniós táblát………

Attól, hogy már egy éve kirakták azt az uniós plakátot, az ablakréseken még mindig befúj a szél….és a fűtés se működik normálisan…….meg a redőny is le van szakadva……

A bölcsődét egész gyorsan megcsinálták, de hogy az óvodának miért nem tudnak nekifogni? Egyszerre ezt nem lehetett volna? Építkezés mindkettő….

Én már biztos régen túl lennék rajta….. csak fizetik a drága áramot meg a gázt, ahelyett hogy nekiugranának és letudnák gyorsan, hogy ne kelljen ilyen sok rezsit fizetni….

Ilyen és ehhez hasonló megjegyzések, ötletek jutottak el hozzánk, amin megvalljuk őszintén, nem csodálkozunk.

Aki nem foglalkozik uniós pályázatokkal, nem tudhatja milyen előírásoknak kell megfelelni, és nem kell szembesülnie az elhúzódó ügyintézési határidők miatti magasabb építési költségekkel. Az ironikus, csipkelődő megjegyzéseket elengedtük a fülünk mellett és tettük a dolgunkat.

De most, hogy elkészült, eláruljuk mennyi munka van mögötte. Töredelmesen bevalljuk, hogy nem kis fejtörést okozott a projekt. A 2016. nyarán beadott pályázat bírálatát követően elhúzódott a szerződéskötés.  A magasba szökött árak miatt át kellett dolgozni az elfogadott műszaki tartalmat és azt újra el kellett fogadtatni. Az új tervezői költségbecslés egyértelműen megállapította, hogy a tervezett ár kétszerese sem elegendő a kivitelezésre. Az önkormányzat 2020-ban döntött arról, hogy a hiányzó összeget a saját költségvetéséből biztosítani fogja és többletforrás támogatási igényt nyújt be. Ennek a kidolgozása akkor meg is kezdődött. Aztán jött a koronavírus….. az önkormányzat tervezett bevételei bizonytalanná váltak, így a kivitelező beszerzését nem indítottuk el. Időközben a Mező utcai óvoda állapota nagyon leromlott, a működése is veszélybe került. Ekkor, bízva a 2021-es költségvetésben, sor került a kivitelező beszerzésére.

Az előirányzat elfogadását követően lépett hatályba az aláírt szerződés és átadtuk a munkaterületet. A Mester-Bau 2002. Kft. a tőle megszokott minőségben és gyorsasággal június 4-én elkészült a tervezett munkálatokkal. Szeretnénk megköszönni a gyerekes családok építkezés során tanúsított türelmét és rugalmasságát.

A beruházásnak köszönhetően a Posta utcai felőli óvoda fűtését a továbbiakban elektromos áram biztosítja. Az ehhez szükséges energiát a környezettudatosság és a takarékosság jegyében napelemek szolgáltatják. Sor került a nyílászárók cseréjére és szigetelést is kapott az épület.

A Mező utcai óvoda átalakulása még ettől is látványosabb. Új tetőszerkezetet, nyílászárókat, szigetelést, és kondenzációs gázkazánt tartalmazott az energetikai projekt.

Mindkét helyszín esetén részleges akadálymentesítés szerepelt az elvárások között, mely megvalósult.

Közben Magyarország Kormánya további 5.853.281 Ft-os többletforrás támogatási igényt hagyott jóvá számunkra.

Az uniós forrásnak, és az önkormányzat önrészének köszönhetően átadásra került a két felújított óvodaépület.

Szeretnénk köszönetet mondani a Mester-Bau 2002. Kft. -nek, Szappanos Kálmán műszaki ellenőrnek, valamint a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársainak. Nélkülük ez a projekt nem valósult volna meg. ????

És tudjuk, hogy jó lenne egy fedett kerékpár tároló. Azt is látjuk, hogy a kerítés sem fest valami fényesen. Látjuk, hogy a szolgálati lakás milyen szörnyű állapotban van, és tudjuk, hogy a majd ötven éves linóleumot is ki kellene cserélni. 

A gyerekek biztosan örülnének néhány új kerti játéknak. És ha már veszünk hintát és mászókat, kellene alá gumiszőnyeg is…... ….de most eddig tudtunk nyújtózkodni.

Természetesen továbbra is tesszünk a dolgunkat, figyelemmel kísérjük a pályázati kiírásokat, és amint lesz lehetőség, élni fogunk vele.