Országos verseny első díját hozta el Papp Zsuzsanna

2021.06.02. 9:23

2021. május 29-én 11. alkalommal rendezték meg az Országos Grillázs és Mézeskalács Majálist Lajosmizsén. A rendezvényt a Magyar Grillázsszövetség elnöke Rimóczi László nyitotta meg, aki a városban Rimócz-Art néven Csokoládé és Grillázsszalont üzemeltet. Az elismert szakember sokat tesz azért, hogy a grillázskészítés ismét értékes helyet foglaljon el a magyar konyhaművészetben.   

Az idei versenyt talán még nagyobb várakozás előzte meg, mint a korábbiakat, mert a pandémia miatt 2020-ban nem tudták megmérettetni magukat a szakma kiválóságai. 2019-ben a mézeskalács kategória győztese a szalkszentmártoni Papp Zsuzsanna lett térbeli 3D-es mézeskalács munkájával. A 33 nevező vadász és horgász kategóriában alkotta meg versenymunkáját és izgatottan várták az értékelést. A vándorserleg egy évre ismét Szalkszentmártonba került, Papp Zsuzsanna a kategória abszolút győztese lett ismét.

 Zsuzsi a fővárosból költözött a településre. Munkalehetőség hiányában volt ideje és mivel mindig szeretett alkotni, a családtagjait lepte meg szebbnél szebb desszertekkel. A barátok folyamatosan dicsérték kézügyességét az ő bíztatásukra sütött először mézeskalácsot 2014. január végén. Ekkor kezdődött el különleges kapcsolata az édes csemegével. Folyamatosan készültek a szebbnél szebb ajándékok a közeli hozzátartozók számára.  A fejlődést annak köszönheti, hogy soha nem elégedett meg az elkészült darabbal, mindig még szebbet szeretett volna formálni. Sokszor éjszakába nyúlóan dolgozott már saját vállalkozásában. A megszokott és bevált tésztához csakis minőségi alapanyagot használ fel. A mézet helyi termelőtől szerzi be, a többi alapanyagot a megszokott helyről vásárolja. A mézes tészta összeállításánál nagy hangsúlyt helyez az előkészítő munkára. A lisztet és a porcukrot szitálja, és minden alapanyagot a bevált hőmérsékleten használ fel. Édesanyja, Zsuzsi mama gyakran besegít a száraz összetevők előkészítésébe. És ami egyszer bevált, azon nem változtat. Több száz kiszúró forma segíti a munkáját, de természetesen saját elképzelés alapján is süt különféle alakzatokat. A tészta sütését követően indulhat a még időigényesebb díszítés. A tojásfehérje és porcukor keverékéből készült hagyományos írókán felül számtalan cukrászati alapanyagot épít alkotásaiba. Színező, szórócukor, darált, szemcsés előre alakított mézeskalács, modell cukor. 

Kezdetben a helyi rendezvények adtak lehetőséget a portékák megismertetésére, ami annyira jól sikerült, hogy Mézeskalácsos Zsuzsiként ismerik a településen élők. Képzéseken nem vett részt, mindent autodidakta módon tanult. Nagy segítségére volt a világháló. Sokszor éjszakákon át bújta a videókat, cikkeket. A rendelések szép számmal érkeznek, főként a jeles alkalmakhoz kapcsolódóan. Esküvői ültetőkártyák, köszönő ajándékok, pedagógus ajándékok, ballagó diákoknak szánt meglepetések, húsvéti, karácsonyi asztaldíszek kerülnek ki a kezei közül.

Természetesen adódtak nehezebb időszakok is. 2020-ban, amikor szinte az egész ország bezárt maszkokat varrt. 

A továbbiakban szeretné a megkezdett utat folytatni, célja, hogy jövőre harmadik alkalommal is elhozza vándorserleget. Új, kihívást jelentő terület számára a tanítás. A megszerzett tudás és tapasztalat továbbítását odaadással és szeretettel végzi. 

Zsuzsi úgy gondolja azért került a településre, hogy a mézeskaláccsal egymásra találjanak. A nyüzsgő nagyváros nem vezette őt erre az útra. Itt elvonulhat és alkothat, mindezt szívvel-lélekkel, teljes nyugalomban teheti. Hisz abban, hogy minden művészember a saját belső világát igyekszik megformálni és talán ezt a mostani versenymunkával sikerült a legjobban kifejeznie. A látvány valóban elragadó és mesebeli. A vadász horgász téma adta magával az erdő megformálásának lehetőségét. A vízesés, az erdei és vízi állatok, a fák, bokrok, cserjék elrepítenek bennünket a Wass Albert által megírt Angyalok Tisztására. Szinte hallani a tündérek kacagását, érezni Csönd Bácsi jelenlétét és a kincseket, amit az erdő rejt: a jóságot, a szeretetet és a békességet…..

Köszönjük ezt a felejthetetlen élményt. Kívánjuk, hogy még évtizedeken át csodálhassuk a Zsuzsi féle mézes csodákat!